Κατόπιν προσκλήσεως από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Ιννοκέντιο, μέλος του Συλλόγου ‘Πορεία Αγάπης’ επισκέφθηκε για μια ακόμα φορά την επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας (πρώτη επίσκεψη τον Ιούλιο του 2014). Μέσα σε αυτές τις 12 ημέρες περιδιάβηκε και τα δύο κράτη καθώς και την γειτονική Ουγκάντα για να παραβρεθεί σε έναν ορθόδοξο Γάμο. Σε αυτό το σύντομο οδοιπορικό βίωσε έντονες εμπειρίες, και θα προσπαθήσει κατά το ήττον να τις μοιραστεί με τους αναγνώστες του περιοδικού μας.
21/08. Κυριακή: Άφιξη στο αεροδρόμιο της Μπουζουμπούρα (πρωτ. Μπουρούντι). Η τελευταία μας επίσκεψη ήταν το Ιούλιο του 2014. Εκ τότε η οποιαδήποτε επίσκεψη ήταν απαγορευτική, λόγω εσωτερικών αναταραχών της χώρας. Η κατάσταση τώρα, όμως φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί. Με την μετάβαση μας στον χώρο της Επισκοπής, στον οποίο βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η επισκοπική κατοικία και τα νεοαναγειρόμενα γραφεία (Όλα αυτά βρίσκονται σε χώρο της ελληνικής Κοινότητας) αμέσως πήγαμε στον ναό, όπου και τελούταν η θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Επισκόπου. Δόξα τω Θεώ η άφιξη μας ήταν ασφαλής και το ταξίδι ευχάριστο.
22/08. Δευτέρα: Μετάβαση στην πόλη της Μπουζουμπούρα για συνάλλαγμα και στην πρεσβεία της Ρουάντας για να βγάλουμε την βίζα. Μετά από εκεί, επίσκεψη στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου και επιμελείται την συνέχιση των εργασιών ο π. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, αρχιμανδρίτης από την Ι. Μ Κουτλουμουσίου.
Το απόγευμα , μαζί με τον επίσκοπο καταστρώσαμε το πρόγραμμα των λοιπών ημερών. Στην συνέχεια εσπερινός της Αποδόσεως της Κοιμήσεως. Εψάλησαν τα εγκώμια της Θεοτόκου, από μια ομάδα ψαλτών από το Κογκό (Λουμπουμπάσι), οι οποίοι και έχουν προσκληθεί από τον επίσκοπο Ιννοκέντιο για να εκπαιδεύσουν του πιστούς της επισκοπής του.
23/08. Τρίτη: Όρθρος και θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό. Η ώρα έναρξης του Όρθρου 4:30 π.μ. (!!), διότι υπάρχουν πολλές εργασίες και λίγα τα άτομα, οπότε και πρέπει η ημέρα να ξεκινάει πολύ νωρίς. Ευτυχώς όμως ξεκινάει με θεία Λειτουργία. Το απόγευμα τελέστηκε ο εσπερινός.
24/08. Τετάρτη: Εορτή αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Όρθρος και θεία Λειτουργία. Επίσκεψη στην Μπουραμάτα, όπου βρίσκεται ο ναός του αγίου Αλεξίου. Επίσης εκεί βρίσκεται το Δημοτικό σχολείο που ανήκει στην επισκοπή. Ο Θεοφιλέστατος επέβλεψε και την κατασκευή ενός γυμνασίου, το οποίο χτίζεται με τις χορηγίες Ελλήνων. Εκ νέου επίσκεψη στον ναό του αγίου Δημητρίου.
Μετάβαση στην πόλη για έκδοση εισιτηρίου για την πτήση μας στην Ουγκάντα Το απόγευμα συζήτηση με τον θεοφιλέστατο Ιννοκέντιο για θέματα κατήχησης και άλλες προκλήσεις της επισκοπής του.
25/08. Πέμπτη: Αναχώρηση νωρίς το πρωί για Ρουάντα. Η διαδρομή οδική, πανέμορφη και χωρίς απρόοπτα. Παρόλα αυτά διήρκησε 7 ώρες. Η επισκοπική έδρα βρίσκεται στην πόλη Rwamagana (μια ώρα μακριά από την πρωτεύουσα). Ο χώρος που νοικιάζει ο επίσκοπος (!!!), έχει δυνατότητες να αποτελέσει ιεραποστολικό κέντρο. Για την αγορά του όμως ζητούνται 110.000 ευρώ.
Με την άφιξη μας επισκεφθήκαμε την κοινότητα της περιοχής όπου και έγινε μια πρώτη γνωριμία με τους κατηχούμενους. Μετάβαση στο Κιγκάλι για τις απαραίτητες αγορές- συνάλλαγμα.
26/08. Παρασκευή. Συνάντηση με τους υπεύθυνους της κατήχησης εκεί , τον κο Αναστάσιο και κο Γεώργιο, για κατάρτιση προγράμματος κατηχήσεων. Ετοιμασία αποσκευών για την αυριανό μας ταξίδι στην Ουγκάντα.
27/08. Σάββατο. Αναχώρηση από το αεροδρόμιο του Κιγκάλι για την Καμπάλα. Θα φιλοξενηθούμε στον ξενώνα της Μητρόπολης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας. Εκεί θα γνωρίσουμε και τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων, ο οποίος προσεκλήθη για να παραστεί στον γάμο της Μαγδαληνής και του Αριστοτέλη (περισσότερες λεπτομέρειες για αυτόν τον γάμο στο προσεχές τεύχος). Στο χώρο της Μητρόπολης βρίσκονται και οι τάφοι κεκοιμηθέντων πρωτοπόρων της Ιεραποστολής στην περιοχή αυτή. Ο σεβασμιώτατος Κυθήρων μαζί με τον Θεοφιλέστατο Ιννοκέντιο τελέσανε Τρισάγιο στην μνήμη των.
Το απόγευμα μαζί με τον Θεοφιλέστατο Ιννοκέντιο είχαμε συνάντηση στη Μητρόπολη με τον Σεβασμιώτατο Ιωνά, όπου και αποδώσαμε του σεβασμούς και τους χαιρετισμούς των μελών του Συλλόγου. Συζητήσαμε για την κατήχηση στην Μητρόπολη του, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ιεραποστολή. Μας επεσήμανε την αναβίωση νέων αιρέσεων και σεκτών που κατακλύζουν την Καμπάλα και έχουν την τάση να ‘αρπάζουν’, ιδιαίτερα, τους νέους.
28/08. Κυριακή: Μετάβαση στο Λουγκούζι, στον νεοαναγειρόμενο ναό του αγίου Σπυρίδωνα. Εκεί θα τελεστεί το μυστήριο του γάμου εντός της θείας Λειτουργίας, κατά το αρχαίο τυπικό της ορθοδόξου Εκκλησίας. Οι κουμπάροι είναι το ζεύγος Μπέκου- μέλη του Π.Ο.Ο.Ι.Χ. Μετά την τέλεση του Μυστηρίου ακολουθήσε μια απλή, αλλά πλούσια σε εμπειρίες γιορτή. Ήρθαμε σε επαφή με τα τοπικά έθιμα της περιοχής εκείνης . Η γιορτή τελείωσε στις 7:00 μ.μ (!).
29/08. Δευτέρα: Αποτομή κεφαλής Τιμίου Προδρόμου. Το Μυστήριο της θείας Λειτουργίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Σεραφείμ στον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Νικολάου και μετά ακολούθησε η κηδεία μιας ενορίτισσας, της Πελαγίας η οποία και ετάφη στο χωριό της. Στο επικήδειο λόγο που εκφωνήθηκε από τον ιερέα, ο οποίος και την γνώριζε, υπογραμμίστηκε το φιλανθρωπικό πνεύμα που διακατείχε την αποθανούσα.
Μετά την λήξη του Μυστηρίου, ο Σεβασμιώτατος Σεραφείμ, τα μέλη της συνοδείας του και εμείς επισκεφθήκαμε τις πηγές του Νείλου στην Τζιντζα.
30/08. Τρίτη: Αναχώρηση οδικώς για την Ρουάντα. Στην σημερινή μέρα δεν έχουμε πολλά να περιγράψουμε διότι το ταξίδι μας κράτησε 12 ώρες, χωρίς πολλά απρόοπτα. Άφιξη στην Rwamagana αργά το απόγευμα και ανάπαυση.
31/08. Τετάρτη: Σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίστηκε από την επισκοπή, σήμερα είναι η 1η κατήχηση μας. Θα μεταβούμε με τον κο Γεώργιο( ντόπιο κατηχητή και αναγνώστη) στην περιοχή Gishari. Εκεί είναι χτισμένο ένα σπιτάκι, το οποίο και αποτελεί χώρο συγκέντρωσης, κατήχησης, αλλά και ως λειτουργικός χώρος.
Οι κατηχούμενοι- φωτιζόμενοι ήταν λίγοι σε αριθμό, αλλά οι ερωτήσεις τους πολλές και έντονες. Τους απασχολούσαν κυρίως το αειπάρθενο της Θεοτόκου, το πρόσωπο του Χριστού και οι σχέσεις μας με τους Ρωμ/κους. Εκείνη την ημέρα αναπτύχθηκε το θέμα για τους αγίους με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόσωπο της Παν-αγίας.
Επιστροφή στην επισκοπική κατοικία, όπου και έγινε ένας μικρός απολογισμός της σημερινής κατήχησης.
01/08. Πέμπτη. Αρχή της Ινδίκτου (εκκλησιαστικό Έτος). Θεία Λειτουργία σε ένα οίκημα στην Rwamagana. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, αναπτύχθηκε σύντομα το θέμα για την σημασία της Ινδίκτου και το ευαγγέλιο της ημέρας (Λουκ 4, 16-18). Στην συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις. Όλες οι ερωτήσεις ήταν πάνω στο θέμα της εξομολόγησης. Πολλοί από τους κατηχούμενους, ήταν φωτιζόμενοι και δεν είχαν ποτέ τους εξομολογηθεί. Άλλοι πάλι είχανε εμπειρία από ετερόδοξες εξομολογήσεις. Εκεί τους επισημανθεί ότι η ορθόδοξη Εκκλησία είναι θεραπευτήριο ψυχών και ότι η συγχώρεση γίνεται « ἕως ἑβδομηκοντάκις ἑπτά.» (Ματθ. 18, 22) .
Το μεσημέρι επιστροφή στην έδρα μας και ένας σύντομος απολογισμός της σημερινής κατήχησης.
Το απόγευμα επίσκεψη στην περιοχή Muhazi, όπου και στις 11 Σεπτεμβρίου θα τελεστή το Μυστήριο του Βαπτίσματος για 100 περίπου κατηχούμενους. Εκεί ο επίσκοπος Ιννοκέντιος μαζί με τους συνεργάτες του ελέγξανε τον περιβάλλοντα χώρο.
Ο Σύλλογος ‘ Πορείας Αγάπης’ προσέφερε το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ, για να καλυφθούν κάποια από τα έξοδα και ιδιαίτερα η μετακίνηση των κατηχουμένων. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε το αντίτιμο του εισιτηρίου για να βρίσκονται στην ίδια τους την βάπτιση.
Δυστυχώς λόγω «ανωτέρας βίας» και επειδή ο Θεός έτσι θέλησε, αναγκαστήκαμε να διακόψουμε σύντομα το έργο μας. Αργά το βράδυ αναχώρηση για το αεροδρόμιο και επιστροφή στην Ελλάδα.
Προσευχόμαστε να ξανά επισκεφθούμε την Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας και να διακονήσουμε με περισσότερο ζήλο την εκεί Ιεραποστολή.
- Ελληνικά
- English
- Français