Μέλος του Συλλόγου «Πορεία Αγάπης» επισκέφθηκε κατόπιν πρόσκλησης του θεοφιλέστατου Επισκόπου Χρυσόστομου Μαϊδώνη την επισκοπή Μπουκόμπας κατά το διάστημα 16/07/24 έως 10/08/24.
Ένα από βασικά μελήματα του Θεοφιλέστατου Χρυσοστόμου για τον τομέα της Κατήχησης, είναι η οργάνωση σε ειδικότητες και η επιμόρφωση των συνεργατών. Η κάθε ειδικότητα θα αναλάβει και ένα διακόνημα το οποίο έχει ως κύριο σκοπό την διατήρηση και ενδυνάμωση της ορθόδοξης Πίστης στην Επισκοπή. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το διάστημα η επισκοπή οργάνωσε σεμινάρια παιδιών του ιερού (altar boys), κατηχητών, ιεραποστόλων, μαθήματα στα ορθόδοξα σχολεία της Επισκοπής και ένα τριήμερο σεμινάριο πρεσβυτερών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν βαπτίσεις σε 2 περιοχές της επισκοπής.
Το σεμινάριο των παιδιών του ιερού είχε ως σκοπό την ενημέρωση και γνωριμία των διακονητών με τα σκεύη, άμφια καθώς και των αρμοδιοτήτων που πρέπει να έχει κάποιος εντός του ιερού κατά τη διάρκεια των ιερουργιών (προετοιμασία, καθαριότητα κλπ.)
Το σεμινάριο των κατηχητών περιλάμβανε την επιμόρφωση των κατηχητών/τριών που  θα κατηχούν κυρίως μαθητές/τριες και νέους/ες  που φοιτούν σε σχολεία της Τανζανίας. Σύμφωνα δηλαδή με αυτά τα τοπικά χαρακτηριστικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν ως εξής:
1. Μελέτη της Αγίας Γραφής (Παλαιά και Καινή Διαθήκη προσαρμοσμένα σε ηλιακή διαβάθμιση)
2. Κατηχητική (με ιδιαίτερη σημασία στις διαφορές ορθοδόξων και άλλων ομολογιών)
3. Παρουσίαση πρότυπου τρόπου κατήχησης
4. Γενικοί προβληματισμοί και προκλήσεις κατήχησης στην επισκοπή.
5. Διαχωρισμός ομάδων σε αρχιερατικές περιφέρειες για την καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων.
 Απαραίτητη προϋπόθεση των κατηχητών είναι να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το Γυμνάσιο. Προς το παρόν δεν έχουν σχηματιστεί τμήματα κατηχούμενων (αβάπτιστοι) και πιστών (βαπτισμένων). Τα βοηθήματα που χρησιμοποιούνται είναι μεταφρασμένα στα Σουαχίλλι. Αρκετοί από τους κατηχητές έχουν ολοκληρώσει το διετές Ιερατικό σεμινάριο που εδρεύει στην Αλεξάνδρεια (Πατριαρχείο), στην Κένυα (Σχολή ¨Μακάριος¨) και στις δύο περιοχές της Βόρειας Τανζανίας (Κασίκιζι, Μπουκόμπα). Φέτος και για πρώτη φορά το σεμινάριο το παρακολούθησαν και 5 γυναίκες, οι οποίες θα αναλάβουν την κατήχηση μαθητών και νεαρών γυναικών στις αρχιερατικές περιφέρειες όπου ανήκουν.
Επίσης μαθήματα κατηχητικών πραγματοποιούνται στις ενορίες από τους ίδιους τους κατηχητές και τους ιερείς (κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν τους ενήλικες- εδώ υπάρχει και ο διαχωρισμός κατηχούμενων- πιστών) μετά το πέρας των κυριακάτικων λειτουργιών. Οι υπόλοιπες ημέρες λόγων των αποστάσεων, καιρικών συνθηκών, εργασιών της υπαίθρου δεν ενδείκνυνται.
Όπως βλέπουμε γίνεται μια προσπάθεια από τον Θεοφιλέστατο π. Χρυσόστομο συστηματοποίησης της κατήχησης στην Επισκοπή. Κρίνεται απαραίτητη η ίδρυση ενός γραφείου για την άμεση καταγραφή των εργασιών της κατήχησης. Από εκεί θα οργανώνονται τα σεμινάρια επιμόρφωσης. Ταυτόχρονα, στην Μουάνζα, υπάρχει το ορθόδοξο κολλέγιο στο οποίο διδάσκονται στο αναλυτικό πρόγραμμα τα Ελληνικά. Οι απόφοιτοι του κολλεγίου θα είναι οι νέοι κατηχητές της Επισκοπής και οι νέοι υποψήφιοι του ορθόδοξου Πανεπιστημίου 3 ετούς φοιτήσεως της Μουάνζας (αναμένεται η αποπεράτωση του το 2026).
Από τις 28/07/24 έως 02/08/24 πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο των Ιεραποστόλων. Οι Ιεραπόστολοι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την Επισκοπή. Θα είναι αυτοί οι οποίοι θα διατρέχουν ολόκληρη την επικράτεια της Επισκοπής και θα ¨αλιεύουν¨ ψυχές. Η παρουσία της Ορθοδοξίας σε αρκετές περιοχές έχει ισχνή παρουσία με αποτέλεσμα να παρατηρείται απώλεια των ήδη Ορθοδόξων, οι οποίοι λόγω έλλειψης ναού-ιερέα δεν έχουν μια απτή παρουσία.
Η υπεύθυνη θέση των Ιεραποστόλων απαιτεί τη συχνή και ενδελεχή επιμόρφωση. Αυτή την επιμόρφωση έχει αναλάβει να κάνει η επισκοπή της Μπουκόμπας συνεπικουρούμενη από επισκέπτες-θεολόγους της Ελλάδας.
Στο σεμινάριο αναλύθηκαν τα θέματα:
1.     Ιεραποστολικής (προσωπικότητα του Ιεραποστόλου σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη)
2.     Ομιλητικής
3.     Παρουσίαση πρότυπου τρόπου κατήχησης
Επίσης, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος ιεραπόστολος. Ο θεοφιλέστατος π. Χρυσόστομος οργάνωσε τους ιεραποστόλους σύμφωνα με τις αρχιερατικές περιφέρειες. Οι χειροθετημένοι ιεραπόστολοι θα επισκέπτονται τις περιοχές της αρμοδιότητας τους και θα προσκαλούν τον κόσμο να γνωρίσει την ορθόδοξη Εκκλησία. Η κλήση, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω θα είναι και για τους ήδη βαπτισμένους, οι οποίοι χρειάζονται μια υπενθύμιση ότι η ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται εκεί, δίπλα τους, ακόμα και στις εσχατίες της Τανζανίας.
Ανάμεσα σε αυτά τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στις 03/08 και ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βαπτίσεις στο νησί Μσίρα και στο ομώνυμο ανδρικό Μοναστήρι (υπό σύσταση) βαπτίσεις περίπου 40 ατόμων (ανηλίκων και ενηλίκων).
Η παρουσία του Συλλόγου στην Επισκοπή έκλεισε με την πραγματοποίηση 3 μαθημάτων στα δύο γυμνάσια-λύκεια της Επισκοπής (Άγιος Σωσθένης και Αριστοτέλης). Εκεί φοιτούν μαθητές (ορθόδοξοι και μη) από τις γύρω περιοχές. Τα δίδακτρα των μαθημάτων και της διαμονής τους εκεί καλύπτονται από χορηγίες των ορθόδοξων της Ελλάδας και της  Κύπρου. Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται στα σχολεία της Τανζανίας κάθε Παρασκευή για 2 ώρες από εκπρόσωπο της αντίστοιχης θρησκείας/ομολογίας. Δηλαδή το μάθημα εκεί είναι αμιγώς ομολογιακό. Οι τάξεις, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι 7 χρόνια Δημοτικό, 4 χρόνια Γυμνάσιο (form 1-4) και 3 χρόνια Λύκειο (form 5-7). Ο απόφοιτος Γυμνασίου είναι γνώστης της αγγλικής γλώσσας ως δεύτερης και συνήθως έχει επαγγελματική αποκατάσταση.
Όπως διαπιστώνεται από τα γραφόμενα ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση όλων αυτών των προγραμμάτων απαιτούν κόπο και θυσίες οι οποίες υπερβαίνουν χαρισματικώς τα καθημερινά εμπόδια, τα οποία ανθρωπίνως είναι ανυπέρβλητα. Οι ελλείψεις σε πόρους υλικούς αλλά και ανθρώπινου δυναμικού είναι φανερές σε κάθε βήμα αυτού του σχεδιασμού. Αυτές τις ελλείψεις προσπαθεί ο Σύλλογος ¨Πορεία Αγάπης¨ (και κάθε σύλλογος, Επισκοπή, ενορία εκτός Αφρικής) να καλύψει δια μέσω των μελών και δωρητών του.
Η Επισκοπή Μπουκόμπας, όπως και κάθε ορθόδοξη Επισκοπή στην Αφρική, αποτελεί ένα φανάρι το οποίο σύμφωνα με την εντολή του Χριστού (Ματ.5,15)  δεν πρέπει να βρίσκεται κρυμμένο, αλλά να είναι σε τέτοια  θέση που να φωτίζει την οικία.  Στην Επισκοπή η θεωρία και η πράξη συμπορεύονται. Από τη μια πραγματοποιούνται οι κατηχήσεις, τα σεμινάρια, οι επιμορφώσεις και από την άλλη η λειτουργική ζωή, τα Μυστήρια. Η χάρις του Αγίου Πνεύματος με συνεργό την ανθρώπινη προσπάθεια σπέρνει και ταυτόχρονα αποδίδει καρπούς. Το μέλλον και η πορεία της ορθόδοξης Εκκλησίας της Επισκοπής βρίσκεται στα χέρια του Ιησού Χριστού, ο Οποίος είναι το Α και το Ω.
 
 
Α.Α. Ζαφειρίου