Μαλάουι: 21/4/2020

Αγαπητοί φίλοι της Ορθόδοξης Ιεραποστολής , ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Εύχομαι να είστε όλοι καλά, γεμάτοι από ψυχική και σωματική υγεία, και η Χάρις του Πανάγαθου Θεού, του γλυκήτατου Ιησού μας και της Υπερευλογημένης Μητέρας Του, να σας σκεπάζουν πάντα. Σας γράφω αυτή την επιστολή για δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι για να σας απευθύνω τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ !
Και αυτό σίγουρα βγαίνει, από τα κατάβαθα των ψυχών όλων μας, και ξεχειλίζουμε από ευγνωμοσύνη προς τον Αναστάντα Χριστό, για τις απείρου αξίας, ευεργεσίες Του προς εμάς. Και μόνο η σκέψη της Ανάστασης, είναι αρκετή να βγάλει έξω από τις καρδιές μας, κάθε φόβο, και να μπει στη θέση του , η Αγάπη, και πλημυρισμένοι τότε από αγάπη, να επιθυμούμε, να τον δοξολογούμε συνεχώς, να τον κοινωνούμε συνεχώς, να τον κυρήτουμε συνεχώς, και να θέλουμε να γεμίσουμε, όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες για να λειτουργηθούμε, και για να τον ικετεύσουμε, για την προστασία Του και για την Ευλογία Του.

Ο δεύτερος λόγος που σας γράφω, αγαπητοί μου φίλοι κι αδελφοί, είναι για να μοιραστώ μαζί σας τα νέα και τα σχέδιά μου για το μέλλον.
Γνωρίζετε, ότι με την Χάρη Του Θεού, αξιώθηκα να υπηρετήσω στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μαλάουι, 14 χρόνια . Παρόλη την αναξιότητά μου, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις, να βοηθήσω τούτη την τριτοκοσμική χώρα τόσο στον πνευματικό, όσο και στον φιλανθρωπικό τομέα. Έτσι χάρη και στην βοήθειά σας, έγιναν λίγα πράγματα, και η Ορθοδοξία, έλαμψε και εδώ στο Μαλάουι. Προσπάθησα , και αυτό είναι το κυριώτερο, να σεβαστώ την Αγία Πίστη μας, και την Ιερή Παράδοσή μας, και να τις μεταδώσω προς τους ιθαγενείς, ακριβώς όπως τις διδάσκει η Εκκλησία μας , χωρίς αλλαγές, και χωρίς παραχωρήσεις.
Δεν συμμετείχαμε ποτέ σε καμία οικουμενιστηκή κίνηση, δεν συμμετείχαμε σε καμία συμπροσευχή με αιρετικούς, και τηρήσαμε αυτά που αποφάσισαν οι Επτά 7 Οικουμενικές Σύνοδοι, και διδάσκει η Ιερή Παράδοσή μας. Δίδαξα, στους 25 ιθαγενείς κληρικούς μας, ακριβώς αυτό το πνεύμα, και τους μεταλαμπάδευσα την αγάπη στην Ορθοδοξία, και την αγάπη στην τήρηση των εντολών του Χριστού. Τώρα το Μαλάουι, Δόξα τον Θεό, έχει 25 ιερείς, έχει μόνιμο επίσκοπο, αρκετές εκκλησίες, σχολεία, και γενικά αποτελεί σημαντική πνευματική δύναμη σε όλο τον χώρο της Αφρικής. Τελευταία , αξιωθήκαμε μετά από 14 έτη έντονης προσπάθειας, στις μεταφράσεις, να ολοκληρώσουμε όλα τα Μηναία, και όλα τα Λειτουργικά Βιβλία μας και να τα μεταφράσουμε στην ντόπια γλώσσα, που είναι τα τσιτσέουα. Τα εκδόσαμε λοιπόν και τα τοποθετήσαμε σε όλες τις Εκκλησίες μας.
Αυτό είναι μεγάλο και ιστορικό γεγονός και θα δώσει μεγάλη πνευματική ώθηση στην Ιεραποστολή, διότι επιτέλους, οι ιθαγενείς θα καταλαβαίνουν, στη δική τους παραδοσιακή γλώσσα που μιλάνε και που καταλαβαίνουνε, όλες τις ορθόδοξες ακολουθίες μας. Έτσι στο Μαλάουι, τελούνται πια κανονικά, Όρθρος, Εσπερινός, Απόδειπνο, Χαιρετισμοί, Παράκληση Παναγίας, Θεία Λειτουργία κ.α. σε κάθε Εκκλησία, όλα στα τσιτσέουα. Ο κόσμος καταλαβαίνει, θαυμάζει, και γεμίζει από το Άγιο Πνεύμα που είναι κρυμένο μέσα σε όλα τα λειτουργικά βιβλία μας. Με το πέρασμα του χρόνου, πιστεύω χιλιάδες θα έρθουν προς τους ναούς μας και θα ζητούν να βαπτιστούν διότι θα θαυμάζουν τις προσευχές μας. Έτσι λοιπόν , τώρα πια, νιώθω ότι έχω εκπληρώσει ως ένα βαθμό, το καθήκον μου εδώ στο Μαλάουι, μια που τώρα όπως είπα, υπάρχουν εδώ πολλοί ιθαγενείς κληρικοί και έλληνας επίσκοπος, που διακονούν όλο αυτό το έργο.

Με απέραντη ευγνωμοσύνη στο Θεό και σε σας που είσασταν συνεργάτες Του, στο όλο έργο και συγχρόνως αφουγκραζόμενος την ιερατική μου συνείδηση βάση της οποίας οφείλω να κινούμαι, ως κληρικός του Υψίστου, οδηγήθηκα να πάρω κάποιες νέες αποφάσεις τις οποίες και μοιράζομαι μαζί σας...
Με την ευχή φυσικά του Πατριάρχου και του Επισκόπου, ζήτησα να μετατεθώ , σε μια περιοχή της Τανζανίας, που λέγεται Μπέϊα, και βρίσκεται μέσα στην Επισκοπή του σεβασμιώτατου κ.κ. Αγαθόνικου. Εκεί δεν υπάρχει ούτε ένας ορθόδοξος βαπτισμένος, ούτε μία ορθόδοξη εκκλησία και αυτό ασφαλώς είναι κάτι που με ελκύει πολύ, διότι και πάλι και με την δική σας βοήθεια, και την ευχή του Σεβασμιωτάτου Αγαθόνικου, ευελπιστώ να διακονήσω σ΄αυτήν την περιοχή, και μακάρι ο Πανάγαθος Θεός να ευλογήσει την ταπεινή μου προσπάθεια... Κι εκεί θα κρατήσω τις ίδιες αρχές, δηλαδή θα σεβαστώ την Πίστη μας, και θα την μεταδώσω σύμφωνα με την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων. Και πιστεύω παρόλο την αναξιότητά μου, αυτό θα συντελέσει και πάλι να ευλογηθεί το έργο προς Δόξαν Θεού και σωτηρία των ψυχών.
Γι' αυτό αδελφοί μου σας ενημερώνω και σας παρακαλώ, μείνετε στο πλευρό μας, διότι η Ιεραποστολή δεν είναι υπόθεση ενός αλλά ολονών μας. Στηρίξτε με παρακαλώ στην καινούρια αρχή. Ας χτίσουμε εκκλησίες. Ας βαπτίσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Ας ξεκινήσουμε μαζί , ως συνεργάτες, αυτή τη διακονία.
Πάνω απ΄όλα να προσεύχεστε για μας. Τώρα στην αρχή, δεν θα έχω ούτε έναν ναό να λειτουργήσω και θα γίνονται οι Θείες Λειτουργίες στο σπίτι μου, που κι αυτό θα το νοικιάζω. Χωρίς Ναό, χωρίς σκεπή, χωρίς τίποτα, μόνο κρεμάμενος στην κυριολεξία στο έλεος του Θεού. Και θα νικήσουμε. Διότι όπως έλεγε και ο μακαριστός επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης, που τόσο ευλαβούμαι: «εμείς είμαστε το μηδέν 0. Εάν όμως κοντά στο μηδέν βάλεις τον Ένα 1 (που είναι ο Χριστός) τότε το μηδέν παίρνει αξία και γίνεται 10» Δηλαδή έχουμε το Παν. Από το Χριστό είναι και το θέλειν και το ενεργείν, δικά Του είναι όλα. Δεν το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Όλα προς Δόξαν Του, χωρίς καμιά διάθεση φιλοδοξίας ή προβολής. Η δική σας όμως προσφορά, επειδή είστε στην αφάνεια, είναι πολύ μεγαλύτερη και αξιέπαινη.
Παρακαλώ λοιπόν: προσεύχεστε – προσεύχεστε - προσεύχεστε με πόνο θέρμη και αγάπη κι ο Θεός θα σας βλέπει, θα συγκινηθεί και θα μας ευλογεί και εμάς εξαιτίας σας.

Θα ήθελα να γράψω και κάτι σχετικά με τις οικονομικές, ενισχύσεις. Καταρχήν όπου βοηθάει κανείς είναι αξιέπαινο κι ευλογημένο. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή δεν είναι μόνο στην Μπέϊα της Τανζανίας,αλλά είναι παντού σε κάθε χώρα, του πλανήτη μας. Όπου μπορείτε , να βοηθάτε. Και όσοι θέλετε, πάλι ευλογημένο και ευάρεστο είναι να συνεχίσετε να βοηθάτε το Μαλάουι που υπηρετούσα μέχρι τώρα και που εξακολουθώ να το αγαπώ πολύ. Όσοι όμως θέλετε να με στηρίξετε στην καινούρια ιεραποστολή όπου θα υπηρετώ, μπορείτε το πρώτο διάστημα, να με συνδράμετε στις μεγάλες ανάγκες.
Από τα πιο βασικά και πρωταρχικά έξοδα, θα είναι να καλύπτω κάθε μήνα το ενοίκιο του σπιτιού που θα το χρησιμοποιώ και για κατοικία και για τέλεση Θείας Λειτουργίας. Επίσης επιτακτική ανάγκη είναι η αγορά αυτοκινήτου, για να ξεκινήσω να πηγαίνω στα χωριά για κατηχήσεις και βαπτίσεις. Αργότερα θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε τον πρώτο Ναό ο οποίος θα ήθελα να είναι δισυπόστατος, και να αφιερωθεί στον Άγιο Μάρκο Ευγενικό και τον Μέγα Φώτιο, ώστε να τραβήξουμε την Χάρη και την βοήθεια των αγίων αλλά και για να στείλουμε παντού ένα μήνυμα του τί πρεσβεύουμε και του τί πιστεύουμε. Ειδικά στις μέρες μας αυτό επιβάλλεται, ο καθένας μας να πάρει θέση. Μαζί με τον Ναό θα θέλαμε να χτίσουμε Θεού θέλοντος ένα μεγάλο Ιεραποστολικό Κέντρο, (συγχρόνως να λειτουργεί και ως μοναστηριακό κέντρο) που θα χρησιμεύει να εξαπλωθεί ευκολώτερα η πίστη μας παντού.

Εδώ κλείνω την επικοινωνία μου μαζί σας. Σας ευχαριστώ για την μέχρι τώρα στήριξη και εμπιστοσύνη σας.

Ευχαριστώ το Θεό που μας καλεί προσωπικά και μας ενώνει μυστικά γύρω Του, εργαζόμενους ταπεινά, μέσα στην Εκκλησία Του.

Σας ασπάζομαι αδελφικά και αναστάσιμα!

Με αγάπη Χριστού

Ιερέας Ερμόλαος Ιατρού