«Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,

Με πόνο και συνοχή καρδίας, σας απευθύνουμε την επιστολή αυτή, τα μέλη των Ορθοδόξων Χριστιανικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, μέσα στην φορτισμένη ατμόσφαιρα της εφετινής Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Πονούμε ιδιαιτέρως, Άγιοι Αρχιερείς, όλοι οι πιστοί, διότι λόγω των εξελίξεων σχετικά με την νόσο COVID-19 αναγκαζόμαστε, πρωτοφανώς και ως μη ώφειλε, να στερηθούμε την χάρη των Αγίων Μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Ήδη «εορτάσαμε» όλοι κατ᾿ οίκον τήν Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, χωρίς να προσκυνήσουμε τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού! Ετοιμαζόμαστε, μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους να μην τιμήσουμε ουσιαστικά την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας, που οι πατέρες μας την συνέδεσαν άρρηκτα με την εθνική μας παλιγγενεσία. Ιδιαίτερα σε σχέση με την επέτειο αυτή παρατηρούμε ότι οι αγωνιστές του 1821 έδιδαν πρωταρχική σημασία στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Οι ίδιοι μαρτυρούν ότι συχνά πριν από δύσκολες μάχες κοινωνούσαν του Σώματος και Αίματος του Χριστού. Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου άντεξαν επί ολόκληρους μήνες χωρίς επάρκεια τροφίμων ουσιαστικά μόνο με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ενώ η Θεία Κοινωνία υπήρξε το έσχατο τονωτικό που έλαβαν οι πολιορκημένοι πριν αποτολμήσουν την ηρωϊκή Έξοδο!

Αυτό που μας πικραίνει ιδιαιτέρως είναι η αμφισβήτηση της Εκκλησίας και των Θείων και Υπερφυών μυστηρίων Της και η συντονισμένη προσπάθεια να διακοπεί πλήρως η τέλεση της Θείας Λειτουργίας ως «επικίνδυνης» (ω της βλασφημίας!) για την δημόσια υγεία, την ώρα μάλιστα που η Εκκλησία υπήρξε η πρώτη που διέκοψε πλήρως όλη την μη λατρευτική δραστηριότητά της (Κατηχητικά, κηρυκτική δραστηριότητα κ.α.) ανταποκρινόμενη με πλήρη υπευθυνότητα στο κάλεσμα της Πολιτείας.

Κατανοούμε πλήρως τον κίνδυνο πού τονίζουν οι υπεύθυνοι φορείς της Πολιτείας μας (Υπουργείο Υγείας, ειδικοί ιατροί κ.α.) από τον συγχρωτισμό πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους και από την απουσία μέτρων προσωπικής υγιεινής και προφύλαξης. Θεωρούμε όμως ότι αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση στην τέλεση της Θείας Λατρείας και στην τέλεση των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εφόσον βέβαια τηρείται ο όρος για τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τ.μ. Η πατρίδα μας έχει ιδιαίτερη ανάγκη αυτή την δύσκολη στιγμή από την τέλεση των ιερών ακολουθιών, ως την έμπρακτη συνδρομή της Εκκλησίας τόσο στον αγώνα του ιατρικού προσωπικού εναντίον του ιού, όσο και στον σημαντικό αγώνα του στρατού και της αστυνομίας μας για την φύλαξη των συνόρων στο μέτωπο του Έβρου.

Καθώς είναι για όλους μας οδυνηρό, Άγιοι Αρχιερείς, να βλέπουμε τους ιερούς Ναούς κλειστούς, ειδικά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, παρακαλούμε, με τον προσήκοντα σεβασμό, να ζητήσετε από την Πολιτεία να άρει το υπερβολικό και αντισυνταγματικό μέτρο της πλήρους απαγόρευσης των ιερών ακολουθιών. Ζητούμε να τελείται η Θεία Λειτουργία αλλά και οι κατά την τάξιν ακολουθίες της περιόδου σε όλους τους ιερούς Ναούς, έστω και κεκλεισμένων των θυρών, ως προσωρινή και έσχατη λύση στο διάστημα έξαρσης της επιδημίας.

Με τον τρόπο αυτό διαλύονται οι φόβοι της Πολιτείας -που έχει την ευθύνη για την υγεία όλων μας- για διασπορά της νόσου, αλλά και δεν στερείται η πατρίδα και η κοινωνία μας την αγιαστική χάρη του Υπερφυούς Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και των άλλων ακολουθιών της Εκκλησίας μας.
Επιπλέον, υπό το φως των τελευταίων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, παρακαλούμε να μεριμνήσει η Ιερά Σύνοδος, ούτως ώστε, στους λόγους για τους οποίους κατά τον νόμο προβλέπεται δυνατότητα εξόδου από το σπίτι, να περιλαμβάνεται και η προσκύνηση στους ιερούς Ναούς, η οποία επιτρέπεται από το ΦΕΚ της 16ης Μαρτίου 2020.

Εμείς από την πλευρά μας σεβόμενοι τις συστάσεις και τις ανησυχίες της Πολιτείας θα τηρήσουμε τις υποδείξεις της. Περιμένουμε όμως από αυτήν να σεβαστεί και το αναφαίρετο δικαίωμά μας, έστω και υπό περιορισμούς, να μην στερηθούμε, ειδικά εν όψει της λαμπροφόρου εορτής της Αναστάσεως, της Κοινωνίας του Αγίου Σώματος και Αίματος του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, που για εμάς τους χριστιανούς είναι η αληθινή πηγή Ζωης και ιατρείον ψυχής και σώματος.
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,

Με εμπιστοσύνη στην ορθή φρόνηση και κρίση σας, γνωρίζοντας ότι νυχθημερόν κοπιάζετε για τα συμφέροντα της Εκκλησίας μας, ευχόμεθα υιικώς, ο Άγιος Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος να καθοδηγούν τα βήματα και τις αποφάσεις σας και να σας ενισχύουν στην δύσκολη αυτή δοκιμασία που διερχόμεθα,

Ασπαζόμεθα την δεξιάν σας

Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Θεσσαλονίκης:

ΓΟΝΕΩΝ ΕΝΩΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (Γ.Ε.Χ.Α.)
“ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΟΣΥΝΗ”
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ “ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ”
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ “ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ”
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ “ΑΓΙΑ ΦΟΙΒΗ”
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ “ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ”
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ “ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ”
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ “ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ”
“ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ”
ΠΑ.ΣΥ.ΒΑ. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ)
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ”
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ “Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ”
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ”
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ Ι.Μ. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ “ΑΓ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ”
Σ.Φ.Ε.Β.Α. (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ)
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ “ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΤΩΧΩΝ”
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Π.Α.Τ.Ρ.Ι.Σ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ: ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΕΣΜΟΣ».