Δεκαήμερη ιεραποστολική περιοδεία πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος με τέσσερες ακόμη συνεργάτες του, στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Μητροπόλεως. Η περιοδεία περιελάμβανε τις μεγάλες πόλεις του Luebo, της Mweka και του Ilebo αλλά και πολυάριθμα χωριά πέριξ των πόλεων, με εκατοντάδες Ορθοδόξους Χριστιανούς. Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε παντού τις ευλογίες, του Μακαριωτάτου Πάπα και Ιεραποστόλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄. Σε όλες τις ενορίες των πόλεων και των χωριών, οι ιερείς και οι πιστοί υποδέχτηκαν τον ποιμενάρχη τους με ενθουσιασμό και τραγούδια.
Στις μεγάλες ενορίες ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε πολλά χωριά όπου οι πιστοί έψαλλαν ύμνους ενώ ο μητροπολίτης απηύθυνε πνευματικούς, επιστηρικτικούς λόγους, λόγους αγάπης. Συντόνισε το πνευματικό έργο των ενοριών, έδωσε κατευθύνσεις σε ιερείς, κατηχητές και επιτρόπους των ενοριών και κατέγραψε τις εργασίες που υπολείπονται στους τρεις ανοικοδομηθέντες Ιερούς Ναούς που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά και τις ανάγκες πολλών χωριών για ανοικοδόμηση Ναών, προκειμένου να τελούνται οι Θείες Λειτουργίες σε κτισμένους Ναούς, και όχι σε χορτοκαλύβες που δυσχεραίνουν την λατρεία των αφρικανών αδελφών.
Χαρακτηριστικό ωστόσο που αξίζει να υπογραμμιστεί στα πλαίσια της συγκεκριμένης περιοδείας είναι οι τρομακτικές ελλείψεις από πλευράς οδικού δικτύου που δυσχεραίνουν το έργο της ιεραποστολής. Οι δρόμοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι σε βαθμό που αποδείχτηκε λανθασμένη η απόφαση οι ιεραπόστολοι να περιοδεύσουν οδικώς στις περιοχές. Η εναλλακτική ωστόσο της χρησιμοποιήσεως του τρένου αυτομάτως θα απέκλειε την επίσκεψη στα χωριά. Ωστόσο οι ταλαιπωρίες που υπέστησαν, κυρίως οι ψυχικές, δεν περιγράφονται!!! Οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι από τις τεράστιες ρωγμές στους δρόμους. Σε πολλά σημεία του δρόμου επίσης υπήρχαν τόσα λιμνάζοντα νερά, ώστε το ενοικιασμένο αυτοκίνητο να μη δύναται να περάσει. Σε ένα σημείο το όχημα κόλλησε μέσα στις λάσπες και στα νερά. Από τις 12 το μεσημέρι το αυτοκίνητο ξεκόλλησε στις 10 το βράδυ, για να ξανά κολλήσει σε άλλο σημείο λίγο αργότερα. Το πλέον ανησυχητικό –όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό- δεν ήταν η διανυκτέρευση στο αφρικανικό δάσος, όσο κυρίως οι ζημιές στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που θα καθιστούσαν αδύνατη την επιστροφή του αυτοκινήτου στην Κανάγκα. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να προχωρούν όλοι με τα πόδια χιλιόμετρα μέσα στην νύχτα, με φτυάρια και φακούς, για να προστατεύσουν το αυτοκίνητο. Σε κάποια στιγμή το σωληνάκι των καυσίμων τρύπησε ακινητοποιώντας όλη την ομάδα μέσα στο δάσος. Η ώρα ήταν τρεις μετά τα μεσάνυχτα. Ο ιερέας από την επόμενη πόλη που κάλεσαν σε βοήθεια, έφυγε με το μηχανάκι να φθάσει στο Ilebo σε αναζήτηση ανταλλακτικών. Δεσπότης, ιερείς και δύο λαϊκοί συνεργάτες ήταν κυριολεκτικά ξανά μέσα στην λάσπη ενώ ήταν ήδη κατάκοποι από την προηγούμενη πεζοπορία και την προσπάθεια που είχε προηγηθεί να ξεκολλήσει το αυτοκίνητο. Μέχρι να επιστρέψει ο ιερέας από το Ilebo, ο δεσπότης παρότρυνε την ομάδα να ξαπλώσουν στα χόρτα να ξεκουραστούν. Ο ίδιος ψέλλιζε με τα χείλη του την παράκληση της Παναγίας. Ανθρώπινη βοήθεια δεν υπήρχε. Φαγητό δεν είχαν και οι άνθρωποι ήταν πεινασμένοι και διψασμένοι. Σε κάποια στιγμή ξάπλωσε και ο ίδιος κοιτάζοντας τον έναστρο ουρανό και μια σκέψη ανέπαυσε το λογισμό του: «Κάποιοι πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα για να κοιμηθούν σε πεντάστερο ξενοδοχείο και εμείς απολαμβάνουμε πολυάστερο δωρεάν. Δόξα τω Θεώ!!!»Η ιεραποστολική ομάδα έφθασε στην πόλι Ilebo στις 6:30 το πρωί και στις 7:30 βρισκόταν στον Ναό για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος μετέφερε στους πιστούς τις ταλαιπωρίες και πειρασμούς και τόνισε πως η αγάπη ξεπερνά όλους τους κινδύνους και τις δυσκολίες. Ωστόσο η Οδύσσεια συνεχίστηκε και στην επιστροφή. Τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου χάλασαν, η βενζίνη ακόμη έτρεχε, παντού σταματούσαν για να συμμαζέψουν το ταλαιπωρημένο αυτοκίνητο. Περιπέτειες μεγάλες … αλλά όλο το επιτελείο του Σεβασμιωτάτου με πίστη και υπομονή αντιμετώπισαν τους πειρασμούς και τις δυσκολίες.
Στο τέλος ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους ανθρώπους του για το θάρρος, την δύναμη, την υπομονή και την αντοχή τους και όλοι μαζί ευχαρίστησαν τον Θεό που τους επέτρεψε να ζήσουν δοκιμασίες μέσα στην ιεραποστολική τους περιοδεία, προς δόξαν Θεού και προς επίτευξη και προώθηση του ιεραποστολικού έργου.

Πηγή και φωτογραφία ΡΟΜΦΑΙΑ: www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/31544-koimithikame...