Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, Μέλη του Δ.Σ., μέλη και δωρητές της Πορείας Αγάπης,
«Χαίρετε εν κυρίω, πάντοτε»

Θα ήθελα να σας ευχηθώ από την Ουγκάντα, χαρά Κυρίου και κάθε ευλογία κατά την εορτή του προστάτη Αγίου του συλλόγου μας "Πορεία αγάπης', του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος (12 Νοεμβρίου φέτος 2021).
Χαίρομαι και πάντα μας συγκινεί η αγάπη σας προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αφρική.Όντως, σας αισθανόμαστε ως μιμητές του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος. Κάθε δική σας προσφορά αγάπης στην ιεραποστολή, σας δείχνει ως συνεχιστές του παραδείγματος του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος. Είθε ο καθένας από σας και τις οικογένειές σας να έχετε πάντα την ευχή του στην ζωή σας.
Αλλά και για τους κεκοιμημένους Ιεραποστόλους, δωρητές και μέλη του Συλλόγου, του αγαπητού αδελφού μας Χαραλάμπους Στεργιούλη και των γονέων αυτού Βασιλείου και Ευδοξίας, που είχα τη χαρά να επισκεφθώ το σπίτι τους στη Λάρισα, οι οποίοι πρόσφατα ανεχώρησαν για τον Ουράνιο Πατέρα μας, ευχόμαστε και αναφωνούμε από τα βάθη της καρδίας, το ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ.
Από εδώ, στην Επισκοπή μας, πριν από λίγες ημέρες είχαμε την μεγάλη ευλογία να επισκεφτεί την αγαπημένη χώρα μας την Ουγκάντα, αλλά και την Επισκοπή μας στην βόρεια και στην Ανατολική Ουγκάντα, ο Πατριάρχης μας, ο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Κ.Κ. Θεόδωρος Β'.
Ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος επισκέφθηκε την Ουγκάντα για να τιμήσει την μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Καμπάλας κυρού Ιωνά στο 40ήμερο μνημόσυνο αυτού, αλλά κατ` επέκτασιν επισκέφτηκε και ευλόγησε αρκετά ιεραποστολικά κέντρα μας, ενορίες και κοινότητες.
Το δύσκολο έργο μας συνεχίζει με χαρά, δύναμη, και Ελπίδα που μας δίνει ο Θεός με διάφορους τρόπους, όπως τώρα η επίσκεψη και ευλογία του Πατριάρχου μας, το γεγονός ότι πλέον οι ναοί μας άνοιξαν και λειτουργούν μετά το δεύτερο λοκντάουν στην χώρα μας, αλλά και κάθε δική σας προσφορά και βοήθεια προς την ιεραποστολική αυτή προσπάθεια. Μία προσπάθεια με τους άμισθους ιερείς μας, τους κατηχητές μας, οι οποίοι και αυτοί κάνουνε σπουδαίο έργο, πηγαίνοντας σε διάφορες ενορίες και κοινότητες βοηθώντας τους λίγους ιερείς μας σε περιοχές με μακρινές αποστάσεις, πολλές φορές χωρίς μέσο μετακίνησης.
Έχω την χαρά, όμως, να σας ενημερώσω ότι ο ναός του Αγίου Άχιλλίου στην βόρεια Ουγκάντα τον οποίο κτίζετε εσείς (κυρίως Λαρισαίοι, Δωρητές του Συλλόγου σας), προχωράει καλά και με το άνοιγμα της κυκλοφορίας των πολιτών ξεκίνησαν και πάλι τα έργα, καλά πάμε, πάμε προς σοβάτισμα. Σας χαιρέτησαν με πολύ αγάπη και ευγνωμοσύνη οι πιστοί στο χωριό εκείνο, το χωριό Οκουάγκ. Οι μεγάλοι άνθρωποι μας έλεγαν ότι σας εύχονται κάθε καλό από τον Κύριο, ενώ τα μικρά φτωχά παιδάκια, μας κοιτούσαν με χαρούμενα τα πρόσωπά τους, ευχαριστώντας μας για το ψωμί, τους χυμούς και τα αναψυκτικά που τους φέραμε , διότι αυτά τα βλέπουν και τα τρώνε πολύ σπάνια.
Είναι πολλά τα παιδιά εκεί. Και ενώ από τον Ιανουάριο τα σχολεία θα ξανά ανοίξουν, στην Ουγκάντα γενικά, αλλά –δυστυχώς- όχι για όλα αυτά τα καημένα παιδάκια, πολλά από αυτά πάλι θα κάτσουνε σπίτι,διότι δεν υπάρχει σχολείο στην περιοχή τους!
Γι' αυτό, είναι προσευχή μας, ευχόμαστε να βρεθούν δωρητές να χτίσουμε και σχολείο σε αυτήν την περιοχή, οπότε θα είναι μία πλήρhς ενορίας (Εκκλησία και Σχολείο μαζί).
Έχουμε την ελπίδα ότι θα δώσει ο Κύριος, εύχεστε.
Την εύχή του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος να έχουμε όλοι.

+ο Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας Σίλβεστρος

ORTHODOX PATRIARCHATE OF ALEXANDRIA AND ALL AFRICA
HOLY DIOCESE OF GULU AND EASTERN UGANDA
UGANDA ORTHODOX CHURCH
P. O . BOx 817, Gulu (U), 1.5 Km off Gulu - Kampala Highway
Tel: +256 786 338 204, + 30 69 45 086 108
blog: https://orthodoxguluandeastuganda.wordpress.com/
Facebook: https://www.facebook.com/orthodoxguluandeastug/