Λάρισα, 31 Ιουλίου 2020

Παρέμβαση των τοπικών βουλευτών και της εκκλησίας ζητούν ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία, για την απαλλαγή των Δωρητών προς Ιερούς ναούς, Μοναστηρια, Ορθ.ιερ.Συλλογους κλπ, από την φορολόγηση εισοδήματος (έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημά τους των αποδεδειγμένων δωρεών).
΄Οπως έγινε γνωστό, εντός των ημερών, πρόκειται να κατατεθεί -προς ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων- Νομοσχέδιο του Υπ.Οικονομικών με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Στο εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και διάταξη που ρυθμίζει θέματα επί της παραγραφής των αξιώσεων υπέρ και κατά των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ.
Με την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δημιουργείται η καταλληλότερη συνθήκη, ώστε με τροπολογία των συναρμοδίων Υπουργείων να ρυθμισθεί το θέμα της ευνοϊκής φορολογικής αντιμετώπισης των δωρητών σε ΝΠΔΔ της Εκκλησίας (Ιερούς ναούς,Μοναστήρια,ιδρύματα αυτής κλπ) και σε Φιλανθρωπικούς Συλλόγους, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Ορθοδόξους Ιεραποστολικούς Συλλόγους Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Στην ουσία πρόκειται για άρση αδικίας σε βάρος απλών ανθρώπων, που αυτοβούλως προσέρχονται και καταθέτουν τον οβολόν τους, στούς Ιερούς Ναούς, Μοναστήρια και άλλα ιδρύματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου,καθώς και σε Ορθοδόξους Ιεραποστολικούς Συλλόγους (νόμιμα Σωματεία Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ), τα οποία ως εκ των καταστατικών τους σκοπών συνεργάζονται και βοηθούν την Ορθόδοξη Ιεραποστολή (εσωτερική και εξωτερική στην Αφρική και στον κόσμο γενικότερα).
Είναι άδικο τους φιλανθρώπους και ελεήμονες πιστούς, που εκ του περισσεύματός τους βοηθούν την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, να φορολογούνται διπλά,αφού ΔΕΝ αφαιρείται ολόκληρο το καταβληθέν ποσόν της αποδεδειγμένης δωρεάς τους στην Εκκλησία και σε παρεμφερή Νομικά Πρόσωπα Φιλανθρωπικών Ορθοδόξων Συλλόγων, από το ετήσιο εισόδημά τους (έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημά τους του πραγματικού καταβληθέντος ποσού των αποδεδειγμένων δωρεών), όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν.
Η πολιτεία, με τον τρόπο αυτό θα αποδείξει, εμπράκτως, την διάθεσή της να ενισχύσει εμμέσως την Εκκλησία και τους παρεμφερείς Ορθοδόξους Συλλόγους,με το κίνητρο της έκπτωσης της δωρεάς των δωρητών από το ετήσιο εισόδημά τους.
Ο Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ καλεί τους τοπικούς Βουλευτές,΄ΟΛΩΝ των κομμάτων στην Βουλή, να στηρίξουν την πρόταση αυτή για εισαγωγή στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο τροπολογίας που να επαναφέρει παλαιότερη ισχύσασα διάταξη που να απαλάσσει την φορολόγηση των δωρεών σε Ιερούς Ναούς, Μοναστήρια, ιδρύματά της και Ορθοδόξους Ιεραποστολικούς Συλλόγους (αναγνωρισμένους ως Σωματεία Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), που διατίθενται για την ενίσχυση της Εσωτερικής και Εξωτερικής Ορθοδόξου Ιεραποστολής.
Η παρέμβαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας για επίλυση του θέματος αυτού, θεωρείται αυτονόητος και βεβαίως την στηρίζουμε ανεπιφύλακτα.

Για την ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο