Αγαπητοί μου αδελφοί, Χαίρετε εν Κυρίῳ!
Σας γράφουμε αυτές τις γραμμές , για να μοιραστούμε μαζί σας τα χαρμόσυνα γεγονότα στο Μαλάουι.
Γνωρίζουμε όλοι μας, πόσο σημαντικό είναι για την ορθόδοξη εκκλησία μας, να εγκαινιαστεί ένας ναός. Πόσο άγιο και πόσο ιερό είναι. Και αυτό το άγιο γεγονός έγινε πριν λίγες μέρες εδώ σε τούτη την τριτοκοσμική χώρα του Μαλάουι. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός , βαρυσήμαντο και με πολύ μεγάλη πνευματική ωφέλεια για όλους μας. Αν σκεφτεί κανείς ότι για περίπου 2000 χρόνια δεν είχαν γίνει εγκαίνια σε ορθόδοξο ναό σ΄ αυτή τη χώρα, καταλαβαίνετε τι τιμή αξιωθήκαμε. Οι ευλογίες πολλές. Το Άγιο Πνεύμα πλούσια έρχεται και μένει πια μόνιμα εδώ, διότι κάθε εγκαίνια ναού προσελκύουν πολύ τη Χάρη Του. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 5 χρόνια ξεκίνησαν να εγκαινιάζονται ναοί εδώ στο Μαλάουι. Ο πρώτος ναός που εγκαινιάστηκε από τον πατριάρχη μας κκ. Θεόδωρο, ήταν ο Ιερός ναός του Αγίου Νεκταρίου, ενώ ο δεύτερος, ο ναός του Αγίου Γεωργίου ήταν πάλι από τον πατριάρχη. Και από τότε , μόλις 5 χρόνια πριν προσπαθούμε και με τον τωρινό μας επίσκοπο κκ. Ιωάννη να εγκαινιαστούν όλοι οι ναοί που χτίσθηκαν.
Έτσι λοιπόν, ήρθε η ώρα να εγκαινιαστεί ο μεγάλος σε μέγεθος ναός, του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή Μπουτανιάμα. Τι ευλογία Θεέ μου!! Μαζεύτηκε ο κόσμος και μαζί με τον δραστήριο ιερέα τους τον ιθαγενή π. Ιωακείμ, περίμεναν την άφιξή μας. Και ήμασταν εκεί πρωί – πρωί , αρκετοί Μαλαουιανοί ιερείς μαζί με τα πολλά υλικά που χρειάζονται για τα εγκαίνια. Η ακολουθία άρχισε και όλοι γεμάτοι χαρά, έψαλλαν. Ο επίσκοπος βάζει τα άγια λείψανα μέσα στην αγία τράπεζα , την πλένει , την καθαγιάζει. Προηγείται η περιφορά έξω και γύρω- γύρω από τον ναό. Ο κόσμος ακολουθεί. Πρωτόγνωρα πράγματα γι΄ αυτούς. Μέσα στη ζούγκλα, ανάμεσα στις λασποκαλύβες τους, έχει χτιστεί ένας ιερός ναό και τώρα εγκαινιάζεται. Παρακολουθούν γεμάτοι δέος, συγκίνηση και περιέργεια. Οι ώρες κυλούν .
Βάζουμε πολλά ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων μαζί με τα άγια λείψανα μέσα στην αγία τράπεζα. Δυνατές στιγμές! Αιωνία η μνήμη αυτών που την έχτισαν . Και αφού σφραγίζει ο επίσκοπος τα ιερά λείψανα μέσα στην αγία τράπεζα, την μυρώνει με το Άγιο Μύρο. Όλοι οι ιερείς μαζί, με περισσή φροντίδα και αγάπη, την πλένουν και την αρωματίζουν. Και αφού μπαίνουν τα άμφια , ξεκινά έτσι σιγά – σιγά, και η θεία Λειτουργία. Μα οι ευλογίες δεν σταματούν εδώ.
Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί και η χειροτονία του ιθαγενούς κατηχητή Βασιλείου, εις διάκονον. Πόση χαρά έχουμε όλοι μας δεν περιγράφεται. Χειροτονείται λοιπόν και ο Βασίλειος, και οι χριστιανοί φωνάζουν, άξιος – άξιος.
Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο χαρισματικός και αφοσιωμένος είναι ο καινούργιος μας διάκονος. Αγάπησε, με όλη του την καρδιά τον Χριστό και τη εκκλησία και θέλησε αμέσως να την υπηρετήσει . Η θυσία που έκανε ήταν μεγάλη, γιατί ενώ είχε καλή δουλειά, παραιτήθηκε ώστε να είναι ολόκληρος δοσμένος στην υπηρεσία του Χριστού και του πλησίον. Θέλει να διαδοθεί η ορθόδοξη πίστη σε κάθε χωριό, πόλη και σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας. Γι΄ αυτό προσπαθεί πολύ. Και πάνω απ΄ όλα, έχει καταλάβει ότι η προσευχή είναι αυτή που θα ελκύσει το Άγιο Πνεύμα, ώστε να φωτίσει τους ανθρώπους να γνωρίσουν την αγία πίστη μας. Έχει μάθει να λέει την ευχή, να κάνει μετάνοιες, να κάνει τον όρθρο , τον εσπερινό, παράκληση στην Παναγία . Απολαμβάνει να λέει την ευχή του Ιησού, και συνεχώς τον βλέπουμε με ένα κοσμποσχοινάκι στο χέρι.
Άξιζε λοιπόν να συνδυάσουμε αυτήν την μεγάλη μέρα των εγκαινίων και την χειροτονία του διακόνου Βασιλείου. Και ο Θεός όλα αυτά τα ευλόγησε και τα επισφράγισε , διότι χωρίς την χάρη του δεν γίνεται τίποτα. Αυτήν την ευλογημένη μέρα, ξεκινήσαμε στις 8 το πρωί και τελειώσαμε στις 12. Οι ώρες πέρασαν σαν ένα λεπτό.
Στη συνέχεια ο επίσκοπος ευλόγησε τα καζάνια με το φαγητό , το οποίο ήταν αρκετό για να φάει όλη η ενορία. Είχε χαρά το χωριό. Είχε γιορτή. Πώς μπορούσαμε να τους αφήσουμε νηστικούς; Κι αφού ευλογήθηκε το φαγητό, κάθισαν όλοι και έφαγαν και συζητούσαν ξανά και ξανά τα χαρμόσυνα γεγονότα της ημέρας.
Εμείς καταχαρούμενοι, πήραμε τον δρόμο του γυρισμού. Δεν λέγαμε πολλά. Ο καθένας μας ήθελε να ζήσει και να νιώσει μέσα στην καρδιά του, όσο πιο πολύ μπορούσε, το μεγαλείο των όσων τελέσθηκαν.
Το συναίσθημα που βγαίνει πολύ δυνατό από τις καρδιές όλων μας είναι η ευγνωμοσύνη προς τον Τριαδικό Θεό. Οι καρδιές μας φωνάζουν. Σ΄ ευχαριστούμε, Θεέ μου. Σε ευχαριστούμε που και εδώ στο μακρινό Μαλάουι, διδάσκεται η πίστη, χτίζονται ναοί, αγιάζονται πλήθος αφρικανών αδελφών μας. Ανώτερο αγαθό από την ορθόδοξη πίστη δεν υπάρχει. Και αυτή ανθίζει και καρποφορεί εδώ στο Μαλάουι. Μακάρι σύντομα να έχουμε κι άλλα τέτοια γεγονότα και να ζήσουμε παρόμοιες στιγμές. Αμήν!

+Reverend Ermolaos Iatrou
Greek Orthodox Church