ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΛΑΡΙΣΗΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση-αφιέρωμα στην επέτειο της 1ης Απριλίου, της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-1959

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Εστίας Λάρισας «Απόστολος Παύλος» εκδήλωση-αφιέρωμα στην επέτειο της 1ης Απριλίου, της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-1959. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας και τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Λάρισας, με ομιλητή τον Αντισυνταγματάρχη της Εθνικής Φρουράς κ. Σταύρο Πεττεμερίδη.

Ο κ. Πεττεμερίδης παρουσίασε με ένα εξαιρετικά παραστατικό τρόπο, μέσα από εικόνες και μικρές προβολές, ολόκληρη την ιστορία της Κύπρου, από την εποχή που στη Μεγαλόνησο έφταναν οι Έλληνες βασιλείς και ήρωες του Τρωικού πολέμου για να ιδρύσουν τα πρώτα ελληνικά βασίλεια στο νησί, έως και τις μέρες μας.

Στο κύριο μέρος της ομιλίας του μίλησε για τον Ενωτικό αγώνα των Κυπρίων, αποκορύφωμα του οποίου υπήρξε η ένοπλη εξέγερση κατά των Άγγλων αποικιοκρατών της περιόδου 1955-1959, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις επικές μάχες των ανταρτών, στους πεσόντες ήρωες, στον Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Κυριάκο Μάτση, στον Μάρκο Δράκο, στον Στυλιανό Λένα και όλους τους πεσόντες αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., που έγιναν θυσία στον υπέρ πάντων αγώνα της Κύπρου για λευτεριά και ΕΝΩΣΗ.

Είπε συγκεκριμένα: «Μέσα στην ακατάπαυστη ιστορική πορεία των λαών υπάρχουν μερικές κορυφές θριάμβου και δόξας, που το μεγαλείο τους γίνεται θρύλος και τραγούδι, γίνεται σύμβολο και παράδοση, γίνεται εθνικός φάρος καθοδηγητικός και παρήγορη ελπίδα. Μια τέτοια κορυφή εθνικού και πνευματικού μεγαλείου αποτελεί για τον δικό μας λαό η επέτειος της 1ης Απριλίου 1955.

64 χρόνια μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 οι ηρωικές μορφές των αγωνιστών εξακολουθούν να εμπνέουν, να καθοδηγούν και να μεταλαμπαδεύουν την πίστη προς τον Θεό και την πατρίδα. Η Φλόγα Ελευθερίας που άναψαν με τη δράση και την προσωπικότητά τους δε σταμάτησε να φωτίζει κάθε άνθρωπο που θέλει να ζήσει λεύτερος».

Ο ομιλητής μίλησε με δέος για τους αγωνιστές της αγχόνης και τις επιστολές που αυτοί έγραψαν μέσα από τα κελιά των μελλοθανάτων. Ψήγματα χρυσού και άρωμα πνευματικής ευωδίας αποπνέουν τα γραπτά κείμενα και οι επιστολές των ηρώων της αγχόνης: «Λατρευτά μου παιδιά, σας αφήνω για πάντα στην τόσο νεαρή μου ηλικία. Στα 22 μου χρόνια πεθαίνω για χάρη μιας μεγάλης ιδέας. Κάποτε η μάνα σας και οι θείοι σας θα σας αναπτύξουν γιατί εκτελέσθηκα. Σας εύχομαι, αγαπημένα μου παιδιά, να γίνεται καλοί

Χριστιανοί και καλοί Έλληνες Κύπριοι. Ακολουθήστε πάντα τον δρόμο της αρετής. Να είσθε πάντα βέβαιοι ότι σας αγάπησα τόσο θερμά και με μια απέραντη πατρική αγάπη. Έχετε γεια μια για πάντα, αγαπημένες μου υπάρξεις. Με φιλιά και αγάπη ο σύζυγος σου και Αγαπητός σας πατέρας», έγραφε στην τελευταία του επιστολή, λίγο πριν οδηγηθεί στην αγχόνη ο εικοσιδυάχρονος Ανδρέας Παναγίδης, παντρεμένος με τρία παιδιά!

Και ο Ιάκωβος Πατάτσος, που απαγχονίστηκε στις 9 Αυγούστου 1956, μαζί με τον Χαρίλαο Μιχαήλ και τον Ανδρέα Ζάκο, σημείωνε στην τελευταία του επιστολή προς τη μητέρα του: «Αγαπημένη μου μητέρα, Χαίρε! Ευρίσκομαι μεταξύ Αγγέλων. Τώρα απολαμβάνω τους κόπους μου. Το πνεύμα μου φτερουγίζει γύρω από τον θρόνο του Κυρίου. Θέλω να χαίρεις όπως και εγώ. Αν κλαις, θα λυπούμαι. Χαίρε, αγαπημένη μου μητέρα! Ψάλλε, προσεύχου, δόξαζε τον Θεό σ’ όλη σου τη ζωήν.... Σε φιλώ, το αγαπητό σου παιδί».

«Ό,τι έκαμα, το έκαμα ως Έλλην Κύπριος που αγωνίζεται για τη Λευτεριά της πατρίδας του. Ζήτω η Ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα!». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη προς τους δικαστές, όταν του ανακοινώθηκε η καταδίκη του σε θάνατο δια απαγχονισμού. «Εύχομαι να είμαι ο τελευταίος που θα οδηγηθεί στην αγχόνη», είπε. Και η προσευχή του εισακούστηκε από τον Πανάγαθο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πεττεμερίδης ανέφερε: «Τα παλληκάρια της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν, είναι και θα παραμείνουν Φλόγα που δε σβήνει, δάδα που δεν αναλίσκεται, πυρσός να φωτίζει τον κάθε άνθρωπο που δεν πουλά τη Λευτεριά του και δε συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από αυτήν, κάνοντας αναφορά στους στίχους του μεγάλου ποιητή μας Κώστα Μόντη: «Να πάρουμε μια σταγόνα απ ̓ το αίμα σας να καθαρίσουμε το δικό μας, να πάρουμε μια σταγόνα απ ̓ το αίμα σας να μπολιάσουμε το δικό μας, να πάρουμε μια σταγόνα απ ̓ το αίμα σας να βάψουμε το δικό μας...».

Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών απηύθυναν ο Ιωάννης Καλούσης και ο Αυγουστίνος Αυγουστή.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πολλά μέλη και φίλοι των συνδιοργανωτών, που γέμισαν την αίθουσα.